Formål:
Projektet opfylder fondens formål ved forskning og forsøg, rådgivning, sygdomsforebyggelse og sygdomsbekæmpelse. Projektet er centralt på flere punkter i forhold til fondens strategi gennem produktivitetsudvikling, højere ydelse, forbedring af den rå mælks kvalitet gennem lavere celletal og mindre yverinfektion og endelig implementering af ny viden via demonstration, arbejdsplanlægning, management og ledelse. B-streptokok delen vedrører overvågning af sundhedsstatus og zoonose.
Indhold:
Mastitis er den væsentligste kvægsygdom i Danmark og den direkte årsag til dårlig mælkekvalitet, ydelsestab og øget medicinanvendelse – mastitis behandlinger udgør ca. 70% af alt antibiotikaforbrug til voksent kvæg.
Vi vil på baggrund af data fra 2011 vise at en PCR test for mastitis bakterier på tankmælk er stabil fra dag til dag og kan fortælle meget om de yverinfektioner der er i besætningen.
Milepæle |
|
Dec 2011 – jan 2012 |
Der udpeges 100 besætninger med forhøjet tankcelletal geometrisk gennemsnit over 300.000 til at indgå i projektet. Alle udpegede besætninger skal have en Obligatorisk sundhedsrådgivningsaftale. |
Jan – dec |
Månedlig PCR tankmælkstest af samtlige 100 besætninger. |
Jan-feb |
Der afholdes to stormøder hvor alle projektbesætningernes landmænd deltager.
Mødetema:
|
Maj |
10 staldskoler med fokus på forbedret yversundhed ledet af lokal kvægbrugsrådgiver. |
Jan – dec |
Der gennemføres en analyse af forekomsten af yverbetændelse forårsaget af Mykoplasma bovis ved hjælp af screeningsdata på mælkeprøver fra 2011 og 2012. Efter behov besøges et antal case-besætninger med henblik på at klarlægge smitteforholdene omkring M. bovis. |
Jan – dec |
Multi Locus Sekvens typning af alle B-streptokok isolater fra 2009 og 2010 udføres af Ruth Zadoks, University of Edinburgh, Skotland. |
Samarbejde Der vil løbende være samarbejde med Torben Bennedsgaard, Århus Universitet, Foulum. Derudover Søren Saxmose Nielsen og Ilka Klaas KU/LIFE og deres to PhD studerende der arbejder med B-streptokok infektion på koniveau og på besætningsniveau. Derudover er der gennem NMSM løbende kontakter til de øvrige nordiske mastitis forskere og rådgiver. |
Hvordan benyttes PCR mastitis undersøgelse?
Mælken - 2 - Dias til Kvæg Kongres 2012
Bedre yvdersundhed med PCR
Mælken - 2 - Bilag til Kvæg Kongres 2012
Mastitis projekt 2012
Opstartsmøder
Mastitis E-coli
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Matitis Mycoplasma bovis
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Mastitis Stafylococcus aureus
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Mastitis Stafylokokker (CNS)
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Mastitis Streptococcus agalactiae (B-streptokker)
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Mastitis Streptococcus dysgalactiae
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Mastitis Streptococcus uberis
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Aktuelt til Dyrlæger 02
Læs om: Overvågning for Schmallenbergvirus, Ny udpegning af besætninger til salmonellaniveau 2R, Historien om en stakkels navneforvirret bakterie, Anvendelse af tankmælks-PCR i rådgivningen mv.
Stort fald i forbruget af bredspektret antibiotika til kvæg
På bare tre år er forbruget af bredspektret antibiotika i tuber til yverbetændelse faldet med 66 pct. Det skyldes primært en ændret behandlingsstrategi.
Mastitis Klebsiella
Forekomst, symptomer, forebyggelse og behandling.
Malkerobotter
Lely – gode råd ved forhøjet tankcelletal
Malkerobotter
DeLaval – gode råd ved forhøjet tankcelletal
Færre besætninger med B-streptokokker
B-streptokokovervågningen viser, at antallet af smittede besætninger fortsat falder. Et problem med overslæb af bakterier i prøver fra ’smittede’ besætninger til ’ikke smittede’ er nu løst.
Aktuelt til dyrlæger 03
Læs om: Ny test - antistoffer mod Schmallenbergvirus, Klovpleje i økologiske kvægbesætninger, Færre besætninger med B-streptokokker.
Færre besætninger med B-streptokokker
B-streptokokovervågningen viser, at antallet af smittede besætninger fortsat falder. Problem med overslæb af bakterier i prøver fra smittede besætninger til ikke smittede er nu løst.
Reducer dit tankcelletal – 15 gode råd
Efter et par år med faldende tankcelletal er der i første halvdel af 2012 en svag stigende tendens.
Sådan håndteres Mycoplasma-mastitis i USA
Ved udbrud af mycoplasma-mastitis i USA er højeste prioritet at finde de inficerede køer og sørge for holdopdeling og slagtning så hurtigt som muligt. Det understreges i følgende oversættelse af en artikel fra National Mastitis Council* (USA).
PCR-måling finder mastitispatogener
Artikel bragt i Magasinet Kvæg, marts 2012
Bedre yversundhed er cool cash
Artikel bragt i Fagmagasinet Kvæg, juli 2012
PCR måling finder mastitispatogener
Artikel fra Fagmagasinet Kvæg, marts 2012
Fra 700.000 til 107.000 i celletal
Artikel fra Fagmagasinet Kvæg, januar 2013
Aktuelt til Dyrlæger 09
Læs om: Danske køer er inficeret med humane stammer af B-streptokokker, Celletallet tordner nedad, Kend infektionsmønsteret i besætningen, Forbruget af 3. og 4. generations cefalosporiner til behandling i yveret falder fortsat.
Aktuelt til Dyrlæger 10
Læs om: Nye muligheder for overvågning af produktion, sundhed og reproduktion, Pas på elektrolytblandinger til økologiske dyr, Skrappere krav for udegående dyr, Fortsat for mange fejlindberetninger af medicin, Goldbehandling – Arbejdsliste
Pas på yverbetændelse ved fiberstrøelse
Fiberstrøelse kan give problemer med Klebsiella-yverbetændelse. Rådet lyder derfor på hyppig nedskrabning og ny strøelse hver dag.
Brug pattedyp frem for spray
Brug pattedyp frem for spray for at optimere kontrollen med mastitis og for at reducere omkostningerne. Korrekt brug af pattedesinfektion kan reducere nyinfektionsprocenten med 95 %.
Brug pattedyp før malkning - især ved miljøbetinget mastitis
Benyt dyp før malkning hvis besætningen har problemer med miljøbetinget mastitis, der især forårsages af Streptokok uberis, E. coli og Klebsiella. Vær opmærksom på, at foam ikke indeholder desinfektion.
Brug pattedyp frem for spray
Artikel fra Fagmagasinet Kvæg special udgave nr. 2 - 2012
Rekordlavt celletal
Celletallet tordner nedad og er det laveste nogensinde i samme periode tidligere år. 41 pct. af mælkeproducenterne får nu fuldt tillæg for deres leverance.
Alt om mælkekvalitet
Specialnummer af Fagmagasinet Kvæg - nr. 2 - 2012
Slutrapport for projekt i 2012 støttet af Mælkeafgiftsfonden
Kontrol med stigningen af B-streptokok infektioner i de danske malke-kvægsbesætninger.